Az asztalitenisz Szlovákiában, sőt lehet mondani, hogy Közép-Európaban nem a legtámogatottab sportágak közé tartozik. A TV, és az újságok nagyon gyengén propagálják, nagy világversenyekről nem tudósítanak, nem közölnek híreket,  de ennek ellenére így is rengetegen játszák, akár hobby szinten, akár mint regisztrált játékosok. Ezzel ellentétben az Ázsiai államokban nagyon magas fokon foglalkoznak vele minden szinten, Kínában nemzeti sportnak tartják.

A pingpong hosszú múltra tekint vissza. Egyes források szerint a korabeli Európában már a 12. században ismertek és játszottak egy, a mai asztaliteniszhez nagyon hasonló játékot. A sportág mai formájában a 19. században jelent meg Angliában, ahol eleinte szabadidős szórakozásnak, úriemberekhez méltó testmozgásnak számított. Az első asztalitenisz világbajnokságra 1926-ban került sor. A Londonban megrendezett eseményen hét ország vett részt. A kezdeti időkben Magyarország nagyhatalomnak számított az asztaliteniszben. A sportág legeredményesebb játékosa a mai napig is az a Barna Viktor, aki 1929 és 1954 között 22 világbajnoki címet szerzett. De híres és eredményes játékos volt Szabados Miklós is, akinek 15 világbajnoki aranyérme van. Az 50-es, 60-as években ázsiai fölény volt kialakulóban. Előbb a japánok, majd a kínaiak léptek előtérbe, csak a svédek tudták megszorongatni őket. Majd később a sportág tanítómesterei a magyarok lettek. A magyar aranycsapat, vagyis az 1979-ben a  Phenjani  világbajnokságon aranyérmet nyert csapat tagjai Gergely Gábor, Jónyer István és Klampár Tibor voltak.

Lehet még sokan nem hallottak arról, hogy községünkben is létesítettünk egy asztalitenisz klubbot. Pingpong csapatunk hivatalosan 2011. októberétől működik, amikor egy félévi tréningezés után, nagy lelkesedéssel és óriási önbizalommal /azt hittük, hogy már nagon jól tudunk pinpongozni/ bejelentkeztünk a járási asztalitenisz bajnokság körforgásába. A csapatot Bartók Sándor, Danko Dušan, Jánosdeák Péter, Pogány Ádám, Proks Marek, Szepesi Péter és Szepesi Árpád alkották. A kijózanodás nagyon gyorsan, hidegzuhanyként jött máris az első mérkőzés után, mivelhogy 16 : 2 arányba kikaptunk Henckó csapatától. Tudni kell, hogy minden végeredmény 2 páros és 16 egyéni mérkőzés lejátszásából alakul ki. Ezután tudtuk csak meg, hogy a bajnokságban szereplő játékosok töbsége 15, 20, vagy többéves tapasztalttal rendelkezik. Nekünk így ebben a szezonban a 14 tagú táblázat rangsorolásában egy nagyon határozot utólsó helyezést sikerült elérnünk.

Mindez nem vette a kedvünket, a pingpong szeretetét nem csökkentette, és még   keményebben edzettünk tovább. Így aztán minden éven sikerült kissé előbre jutnunk a járási bajnokság táblázatában. Fokozatosan külünböző okokból kifolyóan többen is a csapatból kimaradtak, és így megújult legénységgel folytattuk a bajnoki mérkőzéseket /Grulyo Dominik, Jánosdeák Dávid, Jánosdeák Péter, Pogány Ádám, Szepesi Árpád/. Az elején nem volt nagy elvárasunk a jó helyezés elérésével kapcsolatosan. Célunk legfőkép az volt, hogy a fiatalok is tapasztalják a verseny atmoszféráját, játszanak különböző stílusú játékosok ellen és ezáltal jobban felkészüljönek a jövőbeli mérkőzésekre. A meglepetés az volt, amikor kiderült, hogy Dávid és Dominik teljesítménye messzemenőleg túlhaladta az elvárásokat, és mindketten kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Közben csatlakozott hozánk Halász Noémi Szádudvarnokról és Jánosdeák Ákos, Jánosdeák Dávid átigazolt a Szádalmási csapathoz, és Grulyo Dominik abbahagyta a pingpongozást.

Nemlehet kihagynom azt a tényt sem, hogy Görgőn létezik két olyan játékos – ifj. Herczeg Attila és Herczeg András, akik már a 3-adik ligát is kóstolgatták. Csapatukkal, habár Szádalmási színekben megnyerték a járási bajnokság 5-ödik ligáját, és a múltéven másodikak lettek a 4.-ik ligában. Ők is évekkel ezelőt velünk kezdték el a pingpong mesterség tanulását, azóta is együtt tréningezünk, buzdítjuk egymást, ezért egy kicsit úgy érezzük, hogy mi is jogosan örülhetunk sikereiknek és büszkék lehetünk rájuk.

Eredményeket szándékosan nem közlök ebben a cikben, mivel mindez sok fotóval kibővítve megtekinthető a nyílvános, mindenkinek hozzéférhető facebook oldalainkon: STO Hrhov-Pingpong Görgő és PingPong Tornagörgő.

Október elején kezdődött a járási bajnokság következő versenyciklusa. Bízunk benne, hogy sikerül az előző szezonhoz viszonyítva még jobb helyezést elérnünk. Nagyon fontos az is, hogy sportszerű szereplésünkel ebben a sportágban  méltón képviseljük kőzségünket.

Szepesi Árpád

    1. október 22.